Groenten & Kruiden

Groentesoorten en kruiden die zich goed lenen voor kweek op een kleine oppervlakte:

Aardbeien
In een grote pot doen aardbeien het prima. Zorg dat de vruchten de grond niet raken, dan rotten ze bij vochtig weer snel weg. Met een laagje stro om de plant is dat gevaar geweken.

Bonen
Bonen houden niet van koude grond, je zaait ze pas vanaf mei of juni. Er zijn twee soorten groei van bonen: stambonen (ook wel struikbonen genoemd) en stokbonen (ook wel staakbonen genoemd). De stamboon wordt ongeveer 60 cm hoog, de stokboon kan tot een hoogte van 2 meter klimmen. Voor tuinders met beperkte ruimte geeft de stokboon dus meeste opbrengst. In moestuin worden de bonen meestal langs een wigwam van vier stokken naar boven geleid, maar het is ook goed mogelijk om ze tegen de schutting te leiden.

Courgette
Courgette kan worden gekweekt in een in grote pot van 10 liter of meer.
Zaai in een bak drie zaadjes en kijk welke plant zich het best ontwikkelt. Verwijder de twee planten die het langzaamst groeien, zodat de sterkste zich voluit kan ontwikkelen.

Komkommer
Koop bij het tuincentrum een jonge plant. Deze zijn geënt op een onderstam, waardoor ze minder gevoelig zijn voor schimmelziektes. Komkommerplanten zijn klimmers, dus leid ze langs een bamboestok of schutting.

Kruiden
Peterselie, bieslook, tijm, oregano en rozemarijn zijn als klein plantje te koop bij een tuincentrum. De kruidenplanten van de supermarkt zijn vaak minder geschikt om verder te kweken, de planten van het tuincentrum zijn sterker.

Oostindische kers
De bloemen van de Oostindische kers zijn eetbaar, ze smaken een beetje als tuinkers, echt een fleurige aanwinst voor een salade. Als zaaigoed te koop, in allerlei soorten, allemaal lekker.

Pompoenen
Pompoenen zijn echte ruimtevreters, maar ze kunnen ook langs een hekwerk omhoog geleid worden en dan heb je al weer veel minder ruimte nodig! Deze methode is minder geschikt voor reuzenpompoenen, maar voor de oranje Uchiki-Kuri die in de supermarkt te koop ligt is het een prima oplossing.

Radijs
Kan van half april tot half augustus gezaaid worden. Zonodig uitdunnen als de plantjes te dicht naast elkaar opkomen.

Rucola
Zaaien in een rijtje of in een langwerpige bak. Als het blad op de gewenste hoogte is op 2 cm boven de grond afsnijden en het groeit weer aan.

Sla
Bij tuincentra kun je kleine plantjes sla kopen en die thuis in een bak of in de volle grond opkweken tot een krop. Je kunt ook sla op een rijtje zaaien en de blaadjes zodra ze ongeveer 15 cm hoog zijn afsnijden en verwerken in salade. Het afgesneden blad komt dan weer opnieuw op, zodat je nog eens kunt oogsten. Op deze manier kun je verschillende soorten sla combineren. (zie www.zaadhandelvanderwal.nl voor pluk & snijsla & bladgewassen)

Tomaten
Tomaten moeten al vroeg in het jaar worden gezaaid, maar in tuincentra zijn ze later in het jaar ook als plant te koop. Kerstomaatjes kunnen eenvoudig in een pot worden gekweekt. Trostomaten worden grote planten die steun nodig hebben. Leid de plant daarom langs een bamboestok. Voor een goede oogst moet je tomaten ook ‘dieven’, dat betekent het verwijderen van de scheuten die uit de oksel van de hoofdstam en de zijstengel groeien. Tomaten houden niet van al te veel vocht, ze zijn gevoelig voor schimmel. Voorkom bij het water geven dat het water op het blad komt en zet ze buiten op een plek waar ze beschut staan tegen de regen uit het zuidwesten.
Dit klinkt allemaal erg ingewikkeld, maar het is echt de moeite waard, want er gaat niets boven de smaak van een eigen gekweekte tomaat!