Bokashi: verwerk je keukenafval tot mest

We kregen van Hein een goede tip om je tuin te bemesten; hij verwerkt zijn keukenafval thuis tot bokashi. Bokashi is een Japanse methode, waarbij je groenteafval in een luchtdichte emmer laat fermenteren.

Het gaat in het kort als volgt: je zet twee emmers die je kunt afsluiten in elkaar. In de bodem van de bovenste emmer boor je een paar gaatjes zodat het vocht uit de bovenste emmer in de onderste emmer kan lopen.

Al je keukenafval, (ook citrusschillen en botjes) stop je in de emmer, je strooit er een laagje bokashi starter (gefermenteerd graanmengsel) bij en drukt het goed aan. Als de emmer vol is laat je de inhoud twee weken rusten tot de inhoud een beetje zuur ruikt (zoals zuurkool). De vloeistof in de onderste emmer kun je verdund bij je planten gieten, en de vaste stof graaf je in de grond; dit is na een paar weken verdwenen.

Via deze link vind je een uitgebreidere uitleg.

Dankzij bokashi groeien je gewassen als kool!

Volgens Hein zijn fritessaus emmers of olijven emmers heel geschikt; vraag er eens naar bij de snackbar of marktkoopman. De dure emmers die je via internet kunt bestellen zijn minder goed afsluitbaar en gaan toch een beetje stinken.

De starter die je tussen de laagjes groenteafval strooit kun je bij de volgende adressen bestellen:

  • Willemstein hoveniers, Noordeinde 99 in Waddinxveen
  • Plantentuin Esveld, Rijneveld 72 in Boskoop
  • Vreeken zaden in Dordrecht, of via Internet www.vreeken.nl

Als je gedurende de winter vast op deze manier je grond vertroetelt kunnen je planten in het voorjaar goed groeien!

Wil je meer weten, vraag het aan Hein of Angie, zij hebben de tuin met de zonnebloemen aan het fietspad pal naast de brug.