Koemest, compost of toch beter allebei?

compostAan het einde van de winter is het goed de tuin te bemesten. Via de Stadstuinen Leiden kan compost en koemest besteld worden. Als beginnende moestuinier vroeg ik mij af waar ik nou eigenlijk voor moest kiezen. Ik ben mij eens gaan verdiepen in de theorie. Mijn eindconclusie is: voor een goed resultaat heb ik allebei nodig. Compost voor voedingstoffen en bodemverbetering, koemest vooral voor de stikstof die weinig in compost voorkomt. Verder is het handig om te weten dat compost en koemest niet in een egale laag over de tuin moeten worden verdeeld want verschillende gewasgroepen hebben verschillende voedingsbehoeften. Daardoor krijgen sommige gewasgroepen veel mest, andere weinig of zelfs niets.

nieuw

 Compost

Dit tabelletje is afkomstig van de Belgische overheid die blijkbaar veel op heeft met biologisch tuinieren. Belangrijk om te weten bij Stadstuinen Leiden is:

  1. We beschouwen onze tuinen voorlopig nog als ‘nieuwe’ moestuin, wat betekent dat er veel compost moet worden gebruikt.
  2. De grondsoort is zavel, dat ligt tussen zand en klei in.
  3. In 1 kruiwagen gaat 58 kg compost. 1
  4. Aardappelen zijn bij ons niet toegestaan.

Het gebruik van compost is voor elke biologische tuinier een must. Compost geeft niet alleen voedingsstoffen aan de grond, maar verbetert ook de bodemstructuur. De grond kan daardoor bijvoorbeeld meer water vasthouden.

Koemest

koeVoor koemest heb ik nergens een mooi tabelletje voor geadviseerde hoeveelheden gevonden. Wel wordt overal benadrukt dat niet alle gewassen even veel nodig hebben, de mest wordt gegeven aan gewassen met een (grote) stikstofbehoefte.

gewassen die veel koemest krijgen: koolgewassen, vruchtgewassen (pompoen, courgette etc.), rabarber

gewassen die gemiddeld koemest krijgen: bladgewassen

gewassen die geen koemest krijgen: peulvruchten en wortelgewassen (bietjes, worteltjes, etc.)

Peulvruchten nemen stikstof op uit de lucht en hebben daardoor geen extra stikstof nodig. Wortelgewassen krijgen geen extra stikstof omdat zij dan teveel energie in de ontwikkeling het blad steken, terwijl wij de knollen willen oogsten. Wortelgewassen hebben wel baat bij extra kalium.

Het gebruik van koemest levert soms discussie op. Klassieke moestuiniers zweren erbij en spitten de koemest vaak onder, een aantal biologische tuiniers gebruikt het juist niet (en spit ook niet). Er wordt soms voor gekozen om het gebruik pas af te bouwen als de grond helemaal naar wens is. Degenen die ervoor kiezen om geen koemest  te gebruiken doen er goed aan om op een andere manier extra stikstof aan de bodem te geven.

  1.  Er vanuit gaande dat 1 kuub gelijk is aan 12 kruiwagens en dat 1 kuub compost 700 kg weegt.