Mulchen, dát doen we met tuinafval

De gemeenschappelijke composthopen zijn afgeschaft, voortaan verwerken we ons eigen afval op onze eigen tuintjes. Het is niet toegestaan dat iedereen een eigen composthoop bouwt, maar dat is geen probleem want we kunnen mulchen.

mulchen2Ecologische moestuiniers hebben al decennia positieve ervaring met mulchen. De natuur doet het ons al miljoenen jaren voor: ze dekt de bodem af met planten en plantenresten. Met mulchen voorkom je niet alleen dat onkruid aanslaat, het is ook beter voor je bodem en het bodemleven. 

Het bodemleven is enorm omvangrijk en divers. Zo bevat een theelepel gewone grond veruit meer bacteriën dan er mensen in Nederland wonen en bevat die ook nog enkele meters aan schimmeldraden. Dezelfde theelepel bevat honderd of zelfs meer aaltjes en potwormen. Zeker kom je ook nog springstaarten en mijten tegen en met wat geluk zullen er regenwormen of insectenlarven te vinden zijn. Wanneer je dit zo leest krijg je misschien de neiging om dit allemaal op te ruimen, maar als je dat doet ben je verkeerd bezig, je moet het voeden en beschermen.

Tips bij het mulchen:

  • alle soorten plantenresten zijn te gebruiken: bladeren, cacaodoppen, hooi, stro, oogstresten, kruiden, gazonmaaisel, snoeiafval etc.;
  • je hebt niet snel teveel tuinafval want de laag mag wel 5 à 10 centimeter dik zijn;
  • kweek, heermoes en andere wortelonkruiden, zieke planten en onkruidzaden waar je echt vanaf wil neem je mee naar huis en gooi je daar in de vuilnisbak;
  • een mulchlaag leg je neer vanaf mei, in maart wordt deze weer verwijderd zodat de grond aan de zon kan opwarmen;
  • als je vindt dat het oog ook wat wil, dan zien fijngemaakte materialen er meestal aanvaardbaarder uit dan grove.